AUTENTICITA

Objednavka jidelnicku

Povinné *

 

BUĎ SVÝM VLASTNÍM ORIGINÁLEM!

Vejce známe všichni, nechybí snad na žádném jídelníčku, tradiční snídaně i chutná svačina. Ale přemýšleli jste někdy nad všemi jeho benefity?

Vejce je zdrojem kvalitních bílkovin, těch plnohodnotných, tzn. obsahují všechny esenciální (nezbytné) aminokyseliny.
V jednom vejci najdeme asi 6g bílkovin.

Kromě bílkovin jsou vejce také zdroje tuků, vedle nasycených a nenasycených mastných kyselin, obsahují také zdraví prospěšné fosfolipidy, především lecitin. Lecitin je součástí všech tělesných buněk a nejvíce ho obsahují buňky v játrech a v mozku. Lecitin je zodpovědný za přenos nervových impulzů mezi buňkami, proto se doporučuje např. seniorům pro zlepšení neurologických poruch, proti špatné koncentraci, snížené pozornosti a krátkodobým výpadkům paměti.

Velmi zajímavý je také obsah vitamínů - celý komplex vitaminů skupiny B - zejména B12, vitaminy D (jedno vejce obsahuje 20 % doporučené denní dávky vitaminu D, který je nezbytný pro zdravý růst kostí a imunitní systém), E, K a A.
A důležité minerální látky, zejména železo, draslík, zinek a fosfor.

Ze stopových prvků je velmi důležitý obsah selenu (antioxidant).

Ze všech těchto důvodů jsou vejce právem označovány za superpotravinu.
Můžeme je doporučit téměř do každého jídelníčku, pro sportovce, dospělé, děti, seniory, při rekonvalescenci…
Kdo si však na vejce musí dát pozor je ten, kdo má na ně alergii a případně jedinec s vysokým cholesterolem.

 

vejce